KSIĄŻKA KUCHARSKA
Najnowszy przepis:
Filet Sous Vide doskonałym towarzystwie

Danie dla pasjonatów kuchni, którzy nie boją się kulinarnych wyzwań i odważnych zestawień. Finezja w kuchni to coś, co uwielbiasz? Oto przepis na naprawdę wykwintne danie, w którym bardzo istotny jest sposób podania.

Znajdź ulubiony przepis:
Filet Sous Vide doskonałym towarzystwie

Danie dla pasjonatów kuchni, którzy nie boją się kulinarnych wyzwań i odważnych zestawień. Finezja w kuchni to coś, co uwielbiasz? Oto przepis na naprawdę wykwintne danie, w którym bardzo istotny jest sposób podania.

Rolada śląska

Spokojne, niedzielne popołudnie, rodzinny obiad i śląska rolada! Pychaaaaaaa. U nas w wersji zdecydowanie mniej sycącej i tuczącej, bo na bazie mięsa z indyka.

Kurkowy filet

Kurki to polskie grzyby, bardzo cenione przez francuskich kucharzy. W tradycyjnej kuchni żydowskiej uważane są za jedyne grzyby koszerne. Smakują pieprzem, a pachną jak morele. Doskonale komponują się z białym mięsem z indyka.

Indyk i cukinia

Cukinia pochodzi z Ameryki Południowej, skąd przywędrowała do Włoch. Słowo "zucchina" znaczy tyle, co mała dynia. Jest to niezwykłe warzywo: odkwasza organizm i wspomaga proces trawienia.

Gruszkowe serca

Gruszki według podań ludowych zaliczane są do owocowych afrodyzjaków. Jak podają legendy, demony szczególnie upodobały sobie harce w gruszach i jej owocach. Zapraszamy na… sercowe sprawy.

Consomme

Wbrew pozorom Consomme to wcale nie jest rosół! To wywodzący się z kuchni francuskiej klarowny i smaczny wywar mięsno – warzywny o niskiej zawartości tłuszczu. Jak go przyrządzić?

Piwna goleń

Tak, tak, dobrze kojarzycie – to potrawa rodem z Bawarii, gdzie do piwa podchodzi się z należytą powagą. A że i u nas trwa piwna rewolucja, to do dzieła! Przedstawiamy piwną goleń.

Żółte Curry

Niezwykle aromatyczna potrawa rodem z Tajlandii. W kuchni tajskiej nie występują sztywno określone przepisy, wszystko zależy od nastroju i intuicji kucharza oraz jakości dostępnych składników.

Gulasz imbirowy

Jak wiadomo gulasz to węgierskie danie narodowe, w którym nie może zabraknąć mięsa, cebuli i papryki. Nazwa pochodzi od słowa gulyas, które oznacza pasterza wypasającego bydło na nizinach. U nas coś specjalnie na jesienną słotę: wersja z imbirem.

Strogonow

Nazwa potrawy podobno pochodzi od nazwiska rosyjskiego generała Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa. W tradycji rosyjskiej oznacza sos dodawany do potrawy. Francuzi uznają strognowa tylko z wołowiną, ale chyba dlatego, że nie próbowali z indykiem!

Kuleczki włoskie z bucatini

Makaron, pomidory i czosnek to typowe składniki kuchni włoskiej. Delikatne mięso z indyka idealnie uzupełnia potrawę.

Medaliony po wiedeńsku

W Austrii do sznycla podawane jest sadzone jajko. W naszym przepisie również go nie zabraknie, ale zamiast panierowanej wieprzowiny proponujemy sznycle z indyczej piersi. Do tego sezonowe warzywa i pieczone ziemniaczki. Pyszności.

Frykadelki cioci Eleonory

Popularne danie, serwowane często w niemieckiej Nadrenii i Zagłębiu Ruhry.

Szaszłyki z grillowanymi warzywami

Szaszłyki to klasyka grillowej tradycji, my proponujemy wzbogacić je warzywami. Szczególnie polecamy marynowaną cukinię.

Szaszłyki marynowane z kolorową sałatą

Zamarynujmy szaszłyki i podajmy do nich kolorową sałatę z kozim serem, melonem i grejpfrutem na liściach szpinaku i szczawiu.

Rolada z pyzami

Pyzy, pampuchy, kluski na parze - tyle nazw ile smaków dzieciństwa, możemy do nich wrócić i przygotować wspaniały obiad w śląskim stylu wykorzystując gotową roladę i pieczarkowe dodatki.

Burger grill party

Burgery Grill Party są zawsze gotowe na imprezę: mają idealny kształt i są nieźle doprawione…

Tortilla z warzywami Julienne

Tortilla dla kuchni meksykańskiej jest tym, czym foccaccia (ciasto będące podstawą pizzy) dla włoskiej. Tortillę można podawać na tak wiele różnych sposobów, że jedynym ograniczeniem jest własna wyobraźnia. My oczywiście proponujemy wersję z indykiem!

Salta in bocca

Salta in bocca czyli po włosku "skacze do ust". Saltimbocca to potrawa wywodząca się z północnej części Włoch z miasta Brescia. Podawana była w rzymskich trattoriach już na początku XIX wieku.

Kuleczki z indyka w bulionie

Wykwintny, delikatny i klarowny bulion podawany z warzywami julienne i chipsem z pasternaku. Danie francuskie, podawane w restauracjach nad Sekwaną i Loarą.

Big Burger

Nie stawiajmy sobie sztucznych ograniczeń – skoro już mamy doskonałe produkty, dlaczego nie zrobić naprawdę big burgerów?

Fit ciabatta

Chrupiąca ciabatta to płaska, prostokątna, duża bułka, wypiekana według tradycyjnej receptury. Klasyczne włoskie pieczywo w połączeniu z mięsem indyka to propozycja dla miłośników zdrowego odżywiania.

Carbonade flamande

Carbonade flamade to kwintesencja kuchni belgijskiej. Danie intensywnie pachnące przyprawami i ciemnym piwem wymaga nieco cierpliwości, ale zdecydowanie warte jest czasu potrzebnego na przygotowania.

Spis treści:

W naszej książce kucharskiej wyszukaj ulubiony przepis na podstawie kategorii lub stopnia trudności wykonania.
Smacznego !