Szybki Efekt

Medaliony po wiedeńsku

W Austrii do sznycla podawane jest sadzone jajko. W naszym przepisie również go nie zabraknie, ale zamiast panierowanej wieprzowiny proponujemy sznycle z indyczej piersi. Do tego sezonowe warzywa i pieczone ziemniaczki. Pyszności.

składniki

  • 1 opakowanie Sznycli z piersi indyka
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 100-150 g pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka
  • pęczek zielonych szparagów
  • zioła prowansalskie
  • kolorowy pieprz mielony
  • olej (najlepiej rzepakowy)
  • młotkowany lub grubo mielony pieprz


przepis

Pomidorki koktajlowe myjemy i zanurzamy w rozgrzanym do 180 C oleju w rondelku lub frytkownicy. Po kilkunastu sekundach skórka zmięknie i odejdzie od miąższu. To dobry moment żeby je wyjąć. Polędwiczki układamy na rozgrzanym do maksimum grillu kontaktowym i zamykamy pokrywę. Po 5-6 minutach medaliony obracamy na drugą stronę i dodatkowo przyprawiamy kolorowym pieprzem. Ponownie zamykamy pokrywę i po chwili zarumienione medaliony są gotowe. Na grillu na miejscu mięsa układamy zielone szparagi i zamykamy pokrywę na kilka minut. Jajka sadzone smażymy na patelni. Dodajemy sól i doprawiamy pieprzem. Młode ziemniaczki myjemy, ale zostawiamy skórki. Kroimy na ćwiartki, wsypujemy do miseczki i dodajemy oliwę. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, mieloną słodką czerwoną papryką, solą i pieprzem. Następnie smażymy w głębokim oleju rzepakowym w temperaturze 200-220 C w rondelku (głębokiej patelni, frytkownicy) aż staną się miękkie.

Wykorzystane produkty:
Zobacz też inne pyszności: