Szybki Efekt

Kuleczki z indyka w bulionie

Wykwintny, delikatny i klarowny bulion podawany z warzywami julienne i chipsem z pasternaku. Danie francuskie, podawane w restauracjach nad Sekwaną i Loarą.

składniki
  • 1 opakowanie Kuleczek z mięsa indyka
  • bulion wołowy
  • marchew
  • por
  • 2 małe cebule
  • 4 jajka przepiórcze
  • pasternak lub korzeń pietruszki (zamiennie)
  • kiełki mikro rzodkiewki
  • zielone świeże pesto lub sól ziołowa z bazylią w oleju


przepis

Przygotowujemy bulion wołowy, czyli rosół ugotowany na kościach wołowych oraz marchwi, porze, selerze, korzeniu pietruszki i grillowanej cebuli. Kuleczki z indyka podsmażamy na patelni na złoty kolor przez około 10-12 minut. Marchew i jasną część pora kroimy na cieniutkie, długie paski (julienne) i wkładamy do miseczki z zimną wodą aby zachowały świeżość i kruchość. Połówki małej cebuli grillujemy lub podsmażamy na patelni. Przepiórcze jaja gotujemy na twardo około 4 minuty. Chips przygotujemy susząc długi cienki pasek pasternaku w piekarniku przez około 10-15 minut w temperaturze 220 C, lub smażąc do uzyskania złotej barwy we frytkownicy.

jak podać ?

Na talerzu układamy gniazdo z warzyw, a na nim umieszczamy kuleczki z indyka. Dekorujemy grillowaną cebulką, pędami rzodkiewki, połówkami przepiórczych jajek i chipsem z pasternaku. Gorący, klarowny bulion podajemy osobno i łączymy z kompozycją na talerzu tuż przed spożyciem. Dzięki temu warzywa pozostaną kruche i zachowają intensywny smak.

Wykorzystane produkty:
Kulki

z mięsa indyka

Zobacz też inne pyszności: