Szybki Efekt

Strogonow

Nazwa potrawy podobno pochodzi od nazwiska rosyjskiego generała Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa. W tradycji rosyjskiej oznacza sos dodawany do potrawy. Francuzi uznają strognowa tylko z wołowiną, ale chyba dlatego, że nie próbowali z indykiem!

składniki
  • 1 opakowanie Mięsa z piersi indyka na strogonow
  • 1 łyżka stołowa mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 cebula
  • 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
  • 200 gr pomidorów pelati z puszki lub passaty
  • 4 sztuki liścia laurowego
  • 6 ziaren ziela angielskie
  • mielona papryka słodka
  • mielona papryka ostra
  • 4 łyżki stołowe musztardy sarepskiej
  • 300 gr pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 6 ogórków konserwowych
  • 6 łyżek stołowych śmietanki 30%  


przepis

Mięso oprószamy mąką i obsmażamy na rozgrzanej patelni na maśle. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy przez następne 3-4 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy następną minutę. Wlewamy 100 ml wody i zagotowujemy. Dodajemy pomidory lub passatę, liść laurowy i ziele angielskie. Przyprawiamy papryką, solą i pieprzem, dodajemy musztardę. Dodajemy pokrojona w paski paprykę, uprzednio podsmażone na maśle do zarumienienia pieczarki oraz pokrojone w paski ogórki konserwowe. Dolewamy śmietanę i zagotowujemy.

pieczywo

Podajemy z pieczywem takim jak: ciabatta, foccacia, baugiette.

Wykorzystane produkty:
Zobacz też inne pyszności: