Szybki Efekt

Kurkowy filet

Kurki to polskie grzyby, bardzo cenione przez francuskich kucharzy. W tradycyjnej kuchni żydowskiej uważane są za jedyne grzyby koszerne. Smakują pieprzem, a pachną jak morele. Doskonale komponują się z białym mięsem z indyka.

składniki
  • Filet z piersi indyka cały ze skórą
  • 3 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 por
  • 3 bataty
  • oliwa z oliwek
  • rozmaryn
  • tymianek
  • sól i pieprz młotkowany


przepis

Filet z indyka rozcinamy tworząc "sakiewkę". Farsz: świeże kurki łączymy z serem Ricotta, dodajemy siekaną drobno cebulę i prasowane 2 ząbki czosnku. Filet nadziewamy farszem, smażymy na oliwie z oliwek na patelni do zarumienienia. Następnie wkładamy do piekarnika, podlewamy wodą i pozostawiamy na 20-25 minut w temp. 180° C.

warzywa

W naczyniu żaroodpornym umieszczamy obrane i pokrojone w grubą kostkę bataty, pokrojonego w grube prążki pora i ćwiartki cebuli. Dodajemy świeży tymianek, rozmaryn, sól i pieprz oraz oliwę z oliwek. Wkładamy do pieca nagrzanego do 200 C na 20-25 minut.

Wykorzystane produkty:
Zobacz też inne pyszności: