Kuchnia Mistrzów

Salta in bocca

Salta in bocca czyli po włosku "skacze do ust". Saltimbocca to potrawa wywodząca się z północnej części Włoch z miasta Brescia. Podawana była w rzymskich trattoriach już na początku XIX wieku.

składniki

  • 1 opakowanie Sznycli z piersi indyka lub Mięsa z piersi indyka
  • szynka parmeńska, może być także serrano, jambon lub szwarcwaldzka
  • kilka ząbków surowego czosnku
  • 100 ml białego wina
  • świeże liście szałwii
  • pęczek świeżych zielonych szparagów
  • ¼ kostki masła
  • sól i pieprz
  • młotkowany pieprz


przepis

Sznycelek solimy i pieprzymy, owijamy plastrem aromatycznej szynki i przykrywamy kilkoma liśćmi szałwii. Spinamy całość wykałaczką, dolewając wino smażymy na maśle po 5-6 min. z każdej strony. Do masła dorzucamy miażdżone ząbki czosnku, żeby oddały smak. Po 10-12 minutach odstawiamy mięso i na gorącą patelnię z tłuszczem kładziemy świeże zielone szparagi, które po doprawieniu solą i młotkowanym pieprzem smażymy przez 3-4 minuty aby zachowały kruchość. Podajemy mięso na szparagach i dekorujemy liśćmi świeżej szałwii.

aromaty

Aromatyczna szynka ma w sobie tyle smaku i aromatu, że podzieli się nimi ze sznycelkiem. Podobnie czosnek chętnie oddaje wartości smakowe masłu. Potrawa jest niezwykle aromatyczna mimo niewielu składników użytych do jej przygotowania.

Wykorzystane produkty:
Zobacz też inne pyszności: