Kochamy Grillowanie

Big Burger

Nie stawiajmy sobie sztucznych ograniczeń – skoro już mamy doskonałe produkty, dlaczego nie zrobić naprawdę big burgerów?

składniki

  • 1 opakowanie Burger grill party
  • 2 jasne bułki z sezamem
  • kilka liści sałaty Lolla Bianco lub Rosso
  • 2 jaja kurze
  • 4 plasterki niezbyt tłustego surowego wędzonego boczku
  • 1 duży pomidor
  • mały świeży zielony ogórek
  • 1 duża czerwona cebula
  • liście rzodkiewki lub buraka
  • 0.5 kg małych ziemniaków
  • kiść pomidorków cherry
  • sos harissa / ostra papryka
  • sól i pieprz
  • mielona czerwona słodka  papryka

przepis

Burgery Grill Party są uformowane i przyprawione, więc układamy je na grillu węglowym lub stykowym i opiekamy przez około 10-12 minut aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Na patelni robimy sadzone jajka, aż do ścięcia żółtka. Prażymy plasterki boczku. Układamy liście sałaty, plasterek pomidora, kilka plastrów świeżego ogórka oraz kilka dużych krążków cebuli na dolnej części przekrojonej bułki i przykrywamy burgerem. Na nim układamy kolejne krążki cebuli, dwa plasterki boczku i kolejnego burgera. Na to kładziemy sadzone jajko i przykrywamy górną częścią bułki. Podajemy z pikantnym sosem z papryczek Harissa (lub innym, w zależności od upodobań)

frytki i prażone pomidorki

Dokładnie myjemy niewielkie ziemniaki i kroimy na ćwiartki lub szóstki bez obierania ze skóry. Następnie smażymy je na głębokim oleju (we frytkownicy) 3 – 4 minuty i po wyjęciu przyprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką. Pomidorki przygotowujemy w ten sam sposób, ale bez dodawania przypraw i zdecydowanie krócej, do momentu kiedy zacznie odchodzić z z nich skórka.

Wykorzystane produkty:
Zobacz też inne pyszności: