łatwe
Najnowszy przepis:
Rolada śląska

Spokojne, niedzielne popołudnie, rodzinny obiad i śląska rolada! Pychaaaaaaa. U nas w wersji zdecydowanie mniej sycącej i tuczącej, bo na bazie mięsa z indyka.

Znajdź ulubiony przepis:
Rolada śląska

Spokojne, niedzielne popołudnie, rodzinny obiad i śląska rolada! Pychaaaaaaa. U nas w wersji zdecydowanie mniej sycącej i tuczącej, bo na bazie mięsa z indyka.

Kurkowy filet

Kurki to polskie grzyby, bardzo cenione przez francuskich kucharzy. W tradycyjnej kuchni żydowskiej uważane są za jedyne grzyby koszerne. Smakują pieprzem, a pachną jak morele. Doskonale komponują się z białym mięsem z indyka.

Indyk i cukinia

Cukinia pochodzi z Ameryki Południowej, skąd przywędrowała do Włoch. Słowo "zucchina" znaczy tyle, co mała dynia. Jest to niezwykłe warzywo: odkwasza organizm i wspomaga proces trawienia.

Consomme

Wbrew pozorom Consomme to wcale nie jest rosół! To wywodzący się z kuchni francuskiej klarowny i smaczny wywar mięsno – warzywny o niskiej zawartości tłuszczu. Jak go przyrządzić?

Piwna goleń

Tak, tak, dobrze kojarzycie – to potrawa rodem z Bawarii, gdzie do piwa podchodzi się z należytą powagą. A że i u nas trwa piwna rewolucja, to do dzieła! Przedstawiamy piwną goleń.

Żółte Curry

Niezwykle aromatyczna potrawa rodem z Tajlandii. W kuchni tajskiej nie występują sztywno określone przepisy, wszystko zależy od nastroju i intuicji kucharza oraz jakości dostępnych składników.

Gulasz imbirowy

Jak wiadomo gulasz to węgierskie danie narodowe, w którym nie może zabraknąć mięsa, cebuli i papryki. Nazwa pochodzi od słowa gulyas, które oznacza pasterza wypasającego bydło na nizinach. U nas coś specjalnie na jesienną słotę: wersja z imbirem.

Kuleczki włoskie z bucatini

Makaron, pomidory i czosnek to typowe składniki kuchni włoskiej. Delikatne mięso z indyka idealnie uzupełnia potrawę.

Medaliony po wiedeńsku

W Austrii do sznycla podawane jest sadzone jajko. W naszym przepisie również go nie zabraknie, ale zamiast panierowanej wieprzowiny proponujemy sznycle z indyczej piersi. Do tego sezonowe warzywa i pieczone ziemniaczki. Pyszności.

Frykadelki cioci Eleonory

Popularne danie, serwowane często w niemieckiej Nadrenii i Zagłębiu Ruhry.

Rolada z pyzami

Pyzy, pampuchy, kluski na parze - tyle nazw ile smaków dzieciństwa, możemy do nich wrócić i przygotować wspaniały obiad w śląskim stylu wykorzystując gotową roladę i pieczarkowe dodatki.

Tortilla po grecku

Tortilla z serem feta i oliwkami to połączenie kuchni śródziemnomorskiej i meksykańskiej. Łatwe do przygotowania, sycące danie na każdą okazję, także na upalne, letnie dni.

Burger grill party

Burgery Grill Party są zawsze gotowe na imprezę: mają idealny kształt i są nieźle doprawione…

Poznańska pyra

Poznańska pyra w wersji mięsnej to połączenie serwowanego w Wielkopolsce pieczonego ziemniaka z wolno gotowanym indyczym mięsem.

Bagietka śniadaniowa

Oto chrupiąca bagietka śniadaniowa z wolno gotowanym mięsem indyka przystrojona rukolą oraz kozim serem.

Chili con… indyk

Letni wieczór, ognisko, łyżki trzymane przez poganiaczy bydła stukają o puszki pełne gorącego chili… Chili con carne to doskonały przykład przenikania się amerykańskich kultur. To potrawa inspirowana Meksykiem, a w zasadzie: danie meksykańsko – teksańskiego pogranicza. My zachęcamy do wypróbowania naszej wersji, z Udem z indyka Sous Vide.

Kuleczki z indyka w bulionie

Wykwintny, delikatny i klarowny bulion podawany z warzywami julienne i chipsem z pasternaku. Danie francuskie, podawane w restauracjach nad Sekwaną i Loarą.

Big Burger

Nie stawiajmy sobie sztucznych ograniczeń – skoro już mamy doskonałe produkty, dlaczego nie zrobić naprawdę big burgerów?

Sous Vide z grecką nutą !

Powspominajmy wakacje, wybierzmy się do pełnej słońca Grecji. Oto Sous Vide z sosem tzatziki.

Spis treści:

W naszej książce kucharskiej wyszukaj ulubiony przepis na podstawie kategorii lub stopnia trudności wykonania.
Smacznego !