Szybki Efekt

Rolada z pyzami

Pyzy, pampuchy, kluski na parze - tyle nazw ile smaków dzieciństwa, możemy do nich wrócić i przygotować wspaniały obiad w śląskim stylu wykorzystując gotową roladę i pieczarkowe dodatki.

składniki
  • opakowanie Rolady z uda indyka z pietruszką
  • 0,5 kg młodych ziemniaków lub pampuchy
  • mała głowa modrej kapusty
  • 0,5 kg marchwi
  • 0,5 kg średniej wielkości pieczarek
  • olej rzepakowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 50 ml czerwonego wina
  • 1 jabłko
  • pół cytryny
  • sól i pieprz


przepis

Roladę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w piekarniku. Pieczarki kroimy na plastry, i ucieramy marchewkę na paski Smażymy na małym ogniu na oleju rzepakowym około 15 minut. Czosnek kroimy na cienkie plasterki i dodajemy w końcowej fazie smażenia i uważamy by się nie przypalił. Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem. Danie można podać z pampuchami (pyzami, kluskami na parze) lub młodymi ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Surówka z czerwonej kapusty: Kroimy kapustę w paski i dodajemy mus ze świeżo startego jabłka, sok wyciśnięty z cytryny i odrobinę czerwonego wina. Całość mieszamy w miseczce, dodajemy sól i pieprz do smaku i pozostawiamy na 0,5h żeby smaki się wymieniły.

sos pieczeniowy

Sos, który pozostaje w opakowaniu po wyjęciu rolady przelwamy do rondla, dodajemy 1/4 kostki masła i ciągle mieszając łączymy oba składniki. Alternatywnie można użyć gotowego sosu proszkowanego lub w bulionetce.

Wykorzystane produkty:
Zobacz też inne pyszności: