Szybki Efekt

Frykadelki cioci Eleonory

Popularne danie, serwowane często w niemieckiej Nadrenii i Zagłębiu Ruhry.

składniki
  • 1 opakowanie Mięsa mielonego z indyka
  • 500 g  ziemniaków
  • 1 duży por
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 średnie, białe cebule
  • 2 czerwone cebule
  • 100 g suszonych pomidorów
  • gałka muszkatołowa - najlepiej w całości (ewentualnie mielona)
  • olej rzepakowy
  • pół szklanki mleka
  • ciemny sos sojowy
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej


przepis

Fasolkę gotujemy w lekko posolonej wodzie do pierwszych oznak zmiękczenia strąków, po czym przekładamy na chwilę do wody z lodem, żeby nie straciła koloru. Po odsączeniu podsmażamy na oleju z drobno posiekaną czerwoną cebulą i posiekaną białą częścią pora. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 15-17 minut, odsączamy i pozostawiamy do odparowania na 2 minuty w garnku. Dodajemy pół szklanki mleka i jeden posiekany ząbek czosnku, następnie miażdżymy wszystko do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji. Do puree można dodać odrobinę masła. Ziemniaki polecamy przyprószyć świeżo startą gałką muszkatołową. Zielone liście pora kroimy na skos i wrzucamy na gorący olej, ciągle mieszając. Gdy liście zmiękną zmniejszamy temperaturę i spryskujemy ciemnym sosem sojowym. Krawędzie liści nabiorą złotawego koloru wchłaniając sos. Mięso mielone z indyka ugniatamy z posiekaną cebulą i ząbkiem czosnku. Dodajemy sól i pieprz do smaku, formujemy niewielkie klopsiki i smażymy na oleju na patelni. Obracamy je co 2 minuty, uważając by nie przypalić. Czosnek i cebula przekażą aromat delikatnemu mięsu. Frykadelki podajemy z ziemniaczanym puree, porami i fasolką. Jako dodatek można serwować suszone pomidory w oleju z ziołami i kaparami.

Wykorzystane produkty:
Zobacz też inne pyszności: