Kochamy Grillowanie

Szaszłyki marynowane z kolorową sałatą

Zamarynujmy szaszłyki i podajmy do nich kolorową sałatę z kozim serem, melonem i grejpfrutem na liściach szpinaku i szczawiu.

składniki
  • 2 opakowania Szaszłyków z indyka
  • marynata - gotowa lub przygotowana samodzielnie
  • 2-3 gruszki
  • 1 czerwony grejpfrut
  • 1 melon miodowy
  • kilka orzechów laskowych
  • 100 – 150 g rolady z twardego pleśniowego sera koziego
  • liście kolorowych sałat sezonowych
  • liście młodego szpinaku
  • liście młodego szczawiu
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml płynnego miodu wielokwiatowego
  • 50 ml musztardy ziarnistej
  • 20 ml octu z czerwonego wina
  • olej rzepakowy chili
  • gałązki tymianku do dekoracji


przepis

Najpierw marynujemy szaszłyki, ponieważ to dzięki marynacie mięso staje się soczyste. Można użyć gotowej marynaty, lub wykonać ją samodzielnie mieszając oliwę lub olej oraz oraz ocet, wino, sok z cytryny lub musztardę. Wystarczy kilka godzin w marynacie i możemy grillować uważając tylko, by delikatne mięso z indyka się nie przypaliło. Do przyprawienia wystarczy użyć pieprzu i soli w niewielkiej ilości. Jeśli jesteśmy zwolennikami dań pikantnych, spryskać olejem chili. Na ruszcie możemy grillować także połówki gruszek. Kolorowa sałatka - jedną gruszkę należy przekroić na pół i usunąć pestki. Połówki gruszki kroimy na wstążki lub kostki. Czerwony grejpfrut obieramy ze skóry i dzielimy na kawałki. Delikatnie zdejmujemy skórkę i dzielimy je na 2-3 części. Liście młodego szpinaku i szczawiu myjemy i umieszczamy w całości w miseczce, natomiast liście kolorowych salat kroimy na paski szerokości ok. 3-4 cm. Melon przekrawamy na pół i usuwamy pestki, a następne wydobywamy kawałki miąższu za pomocą łyżki kuchennej lub wykrawamy wnętrze i dzielimy na kostki. Orzechy rozłupujemy i dzielimy na mniejsze fragmenty. Do tak przygotowanego soczystego bukietu z owoców i sezonowych liści dodajemy delikatny dressing z ziarnistej musztardy i miodu. Dressing z octem winnym - miód i musztardę mieszamy w miseczce, dodając nieco octu z czerwonego wina i oliwy z oliwek. Następnie pozostawiamy na kilka minut, żeby składniki podzieliły się smakiem.

Wykorzystane produkty:
Zobacz też inne pyszności: