Kochamy Grillowanie

Szaszłyki marynowane z kolorową sałatą

Szaszłyki już są gotowe, podajmy do niej kolorową sałatę z kozim serem, melonem i grejpfrutem na liściach szpinaku i szczawiu.

składniki
  • 2 opakowania Szaszłyków z fileta z piersi indyka BBQ
  • 2-3 gruszki
  • 1 czerwony grejpfrut
  • 1 melon miodowy
  • kilka orzechów laskowych
  • 100 – 150 g rolady z twardego pleśniowego sera koziego
  • liście kolorowych sałat sezonowych
  • liście młodego szpinaku
  • liście młodego szczawiu
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml płynnego miodu wielokwiatowego
  • 50 ml musztardy ziarnistej
  • 20 ml octu z czerwonego wina
  • olej rzepakowy chili
  • gałązki tymianku do dekoracji


przepis

Szaszłyki są zamarynowane i można je grillować bez dodatkowych przygotowań na ruszcie. Należy tylko uważać, by delikatne mięso z indyka się nie przypaliło. Do przyprawienia wystarczy użyć pieprzu i soli w niewielkiej ilości. Jeśli jesteśmy zwolennikami dań pikantnych, spryskać olejem chili. Na ruszcie możemy grillować także połówki gruszek. Kolorowa sałatka - jedną gruszkę należy przekroić na pół i usunąć pestki. Połówki gruszki kroimy na wstążki lub kostki. Czerwony grejpfrut obieramy ze skóry i dzielimy na kawałki. Delikatnie zdejmujemy skórkę i dzielimy je na 2-3 części. Liście młodego szpinaku i szczawiu myjemy i umieszczamy w całości w miseczce, natomiast liście kolorowych salat kroimy na paski szerokości ok. 3-4 cm. Melon przekrawamy na pół i usuwamy pestki, a następne wydobywamy kawałki miąższu za pomocą łyżki kuchennej lub wykrawamy wnętrze i dzielimy na kostki. Orzechy rozłupujemy i dzielimy na mniejsze fragmenty. Do tak przygotowanego soczystego bukietu z owoców i sezonowych liści dodajemy delikatny dressing z ziarnistej musztardy i miodu. Dressing z octem winnym - miód i musztardę mieszamy w miseczce, dodając nieco octu z czerwonego wina i oliwy z oliwek. Następnie pozostawiamy na kilka minut, żeby składniki podzieliły się smakiem.

Wykorzystane produkty:
Zobacz też inne pyszności: