Szybki Efekt

Tortilla po grecku

Tortilla z serem feta i oliwkami to połączenie kuchni śródziemnomorskiej i meksykańskiej. Łatwe do przygotowania, sycące danie na każdą okazję, także na upalne, letnie dni.

składniki
  • 1 opakowanie Uda z indyka Sous Vide
  • 1 kostka sera feta lub innego sera owczego o twardej konsystencji
  • 1 duża czerwona cebula
  • liście kolorowych sałat sezonowych
  • oliwki drylowane zielone i czarne
  • owoce kaparów
  • 2 pomidory
  • 1 żółta lub czerwona  papryka
  • 1 świeży ogórek
  • liście świeżego tymianku
  • 2 limonki
  • sól i pieprz


przepis

Mięso z Uda indyka Sous Vide przygotowujemy w piekarniku, podgrzewając przekłuty woreczek przez pół godziny w temperaturze 180 C. Po wyjęciu z woreczka mięso pozostawiamy do przestygnięcia i mierzwimy widelcem. Kroimy w kostkę ser feta, pomidory, ogórek. Z papryki usuwamy pestki i także kroimy w kostkę. Cebulę kroimy na cienkie krążki. Łączymy warzywa, skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy składniki z mierzwionym mięsem, a następnie skrapiamy wszystko sokiem z limonki i pozostawiamy na chwilę w miseczce. Tortillę podgrzewamy na suchej patelni lub grillu stykowym przez 2-3 minuty i układamy na niej warstwę liści sałat a następnie przygotowane mięso z warzywami. Do dekoracji dania mogą posłużyć gałązki tymianku.

koreczki

Gotową tortillę można też ciasno zawinąć, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki i podawać jako koreczki. Koniecznie z ostrym sosem!

Wykorzystane produkty:
Udo z indyka

wolno gotowane z dodatkiem wody

Zobacz też inne pyszności: