Szybki Efekt

Sous Vide z grecką nutą !

Powspominajmy wakacje, wybierzmy się do pełnej słońca Grecji. Oto Sous Vide z sosem tzatziki.

składniki

  • 2 opakowania Uda z indyka Sous Vide
  • 500 ml jogurtu greckiego
  • 1 limonka
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek szczypioru
  • ogórek, ewentualnie zielona papryka
  • koperek
  • oliwa
  • do dekoracji -  liście młodego buraka lub szczawiu
  • sól i pieprz
  • bulionetka sosu demi glace (do glazurowania mięsa)

przepis

Mięso przygotowujemy wg przepisu z opakowania, następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 C przez 5-7 minut. Sok z woreczka łączymy z klarowanym masłem i wkładamy do piekarnika na 3-5 minut, następnie polewamy mięso sosem i czekamy, aż się zarumieni. Możemy użyć gotowego sosu do glazurowania typu demi glace, lub własnoręcznie wykonać Red Wine Sauce według przepisu z dania Udo Sous Vide w wykwintnym towarzystwie. Ziemniaczki opiekamy na złoto w piekarniku w towarzystwie ziół (180 C przez 30-40 minut, przewracając 2-3 razy).

sos tzatziki

Ogórek, z którego usunęliśmy gniazda nasienne, trzemy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy na 10 min. Odlewamy sok, który puścił. Do ogórka dodajemy jogurt typu greckiego (koniecznie musi być tłusty), wyciśnięty czosnek i sok z limonki. Następnie odrobinę oliwy i posiekane świeże zioła. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 min.

Wykorzystane produkty:
Udo z indyka

wolno gotowane z dodatkiem wody

Zobacz też inne pyszności: