Mięso z Uda z indyka Sous Vide przygotowujemy w piekarniku, podgrzewając przekłuty woreczek przez pół godziny w temperaturze 180C. Po wyjęciu z woreczka mięso pozostawiamy do przestygnięcia i mierzwimy widelcem. W dużym garnku na oleju rzepakowym lub słonecznikowym podsmażamy do zeszklenia dwie drobno posiekane cebule. Zmniejszamy temperaturę i dokładamy pomidory pelati, kawałki mierzwionego mięsa oraz dolewamy nieco bulionu. Całość zagotowujemy. Dokładamy jedną posiekaną papryczkę chili i zagęszczamy koncentratem pomidorowym. Podgrzewamy przez około pół godziny do scalenia smaków. W tym czasie odsączamy fasolę z zalewy własnej na durszlaku i odkładamy ją na 10 minut. Dodajemy do mięsa, mieszamy całość i przyprawiamy solą i pieprzem. Większe ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą, lekko solimy i owijamy folią aluminiową. Wkładamy je do piekarnika na 45-60 minut, nastawiając temperaturę na 180 C. Po tym czasie nakłuwamy folię widelcem i sprawdzamy czy ziemniaki nie są surowe. Po obraniu z folii nacinamy je w krzyżyk, tak, by się otworzyły. Wewnątrz umieszczamy chili z indyka. Podajemy w półmisku dekorując gęstą, kwaśną śmietaną, niewielką papryczką chili lub krążkami papryczki jalapeno. Posypujemy liśćmi świeżej kolendry.