Szybki Efekt

Poznańska pyra

Poznańska pyra w wersji mięsnej to połączenie serwowanego w Wielkopolsce pieczonego ziemniaka z wolno gotowanym indyczym mięsem.

składniki
  • 1 opakowanie Uda z indyka Sous Vide
  • 3 średnie białe cebule
  • 200 g puszka czerwonej fasoli w zalewie własnej
  • 200 g pomidorów pelati (lub pulpa, passata)
  • 2-4 papryczki chili
  • krążki papryczki jalapeno w zalewie
  • koncentrat pomidorowy
  • liście świeżej kolendry
  • cukier, sól i pieprz
  • bulion (gotowy lub własnej roboty)
  • 150 ml kwaśnej śmietany 30%
  • kilka dużych ziemniaków


przepis

Mięso z Uda z indyka Sous Vide przygotowujemy w piekarniku, podgrzewając przekłuty woreczek przez pół godziny w temperaturze 180C. Po wyjęciu z woreczka mięso pozostawiamy do przestygnięcia i mierzwimy widelcem. W dużym garnku na oleju rzepakowym lub słonecznikowym podsmażamy do zeszklenia dwie drobno posiekane cebule. Zmniejszamy temperaturę i dokładamy pomidory pelati, kawałki mierzwionego mięsa oraz dolewamy nieco bulionu. Całość zagotowujemy. Dokładamy jedną posiekaną papryczkę chili i zagęszczamy koncentratem pomidorowym. Podgrzewamy przez około pół godziny do scalenia smaków. W tym czasie odsączamy fasolę z zalewy własnej na durszlaku i odkładamy ją na 10 minut. Dodajemy do mięsa, mieszamy całość i przyprawiamy solą i pieprzem. Większe ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą, lekko solimy i owijamy folią aluminiową. Wkładamy je do piekarnika na 45-60 minut, nastawiając temperaturę na 180 C. Po tym czasie nakłuwamy folię widelcem i sprawdzamy czy ziemniaki nie są surowe. Po obraniu z folii nacinamy je w krzyżyk, tak, by się otworzyły. Wewnątrz umieszczamy chili z indyka. Podajemy w półmisku dekorując gęstą, kwaśną śmietaną, niewielką papryczką chili lub krążkami papryczki jalapeno. Posypujemy liśćmi świeżej kolendry.

feta w oliwie

Jako dodatek wspaniale sprawdzi się ser feta marynowany w oliwie z chili. Łączymy oliwę z pokrojoną papryczką chili (bez pestek), dodajemy ulubione zioła i czosnek. Ser powinien leżakować w takiej marynacie w lodówce przez 3, 4 dni.

Wykorzystane produkty:
Udo z indyka

wolno gotowane z dodatkiem wody

Zobacz też inne pyszności: