Szybki Efekt

Chili con… indyk

Letni wieczór, ognisko, łyżki trzymane przez poganiaczy bydła stukają o puszki pełne gorącego chili… Chili con carne to doskonały przykład przenikania się amerykańskich kultur. To potrawa inspirowana Meksykiem, a w zasadzie: danie meksykańsko – teksańskiego pogranicza. My zachęcamy do wypróbowania naszej wersji, z Udem z indyka Sous Vide.

składniki
  • 1 opakowanie Uda z indyka Sous Vide
  • 3 średnie białe cebule
  • 200g puszka czerwonej fasoli w zalewie własnej
  • 200 g pomidorów pelati (lub pulpa, passata)
  • 2-4 papryczki chili
  • krążki papryczki jalapeno w zalewie
  • koncentrat pomidorowy
  • liście świeżej kolendry
  • cukier, sól i pieprz
  • bulion wołowy lub bulionetka (najlepiej bulion wołowy własnej roboty)
  • pół szklanki czerwonego wina
  • 150 ml kwaśnej śmietany 30%
  • 2 owoce avocado
  • świeży ogórek
  • 3 małe pomidory
  • kumin (kmin rzymski)
  • 1 limonka
  • opakowanie solonych nachos


przepis

Mięso z Uda z indyka Sous Vide przygotowujemy w piekarniku, podgrzewając przekłuty woreczek przez pół godziny w temperaturze 180 C. Po wyjęciu z woreczka mięso pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie mierzwimy widelcem. Dwie drobno posiekane cebule podsmażamy do zeszklenia. Zmniejszamy temperaturę i dokładamy pomidory pelati oraz kawałki zmierzwionego mięsa. Dolewamy trochę bulionu i doprowadzamy do wrzenia. Dokładamy jedną posiekaną papryczkę chili i zagęszczamy koncentratem pomidorowym. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i odparowania, po czym dolewamy pół szklanki czerwonego wina i dalej podgrzewamy przez około 0,5h do scalenia smaków. W tym czasie odsączamy fasolę z zalewy własnej na durszlaku i dodajemy do mięsa. Mieszamy całość, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy w półmisku dekorując gęstą, kwaśną śmietaną, niewielką papryczką chili lub krążkami papryczki jalapeno oraz liśćmi świeżej kolendry.

dip guacamole

Tu już nie ma wątpliwości - guacamole to typowo meksykański dodatek do potraw, występujący w wielu odmianach. Podstawę stanowi miąższ owocu avocado i siekane liście świeżej kolendry z odrobiną oliwy z oliwek. Do takiej bazy dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidor i ogórek. Całość mieszamy i przyprawiamy startym kuminem (kminem rzymskim), pieprzem i solą. Można także dodać trochę soku z limonki. Do dipa tradycyjnie podajemy solone nachosy.

Wykorzystane produkty:
Udo z indyka

wolno gotowane z dodatkiem wody

Zobacz też inne pyszności: