Szybki Efekt

Burger XL

Burger XL z liśćmi szpinaku i suszonymi pomidorami.

składniki
  • 1 opakowanie Uda z indyka Sous Vide
  • 4 bułki pszenne burgerowe lub wieloziarniste
  • 100 g świeże liście młodego szpinaku
  • słoik suszonych pomidorów w oliwie z ziołami (100 ml)
  • 1 duża czerwona cebula
  • gałązki tymianku
  • liście buraka lub szczawiku do dekoracji


przepis

Mięso z Uda z indyka Sous Vide przygotowujemy w piekarniku, podgrzewając przekłuty woreczek przez pół godziny w temperaturze 180 C. Po wyjęciu z woreczka pozostawiamy do przestygnięcia i mierzwimy widelcem. Na przekrojonej bułce układamy warstwę liści młodego szpinaku i krążki cebuli, a na nich mierzwione mięso. Następnie przykrywamy 1-2 plasterkami suszonych pomidorów i kilkoma liśćmi szpinaku. Gotowe!

suszone pomidory:

Suszone pomidory w oleju mogą być bardzo różne. Należy zwrócić uwagę na opis na opakowaniu i wybrać pomidory suszone na słońcu, najlepiej włoskie. Mają one wyrazisty smak i są smaczniejsze niż te suszone w sztucznych warunkach. Również zioła, pestki dyni czy ser feta dodawane do zalewy wzbogacają smak. Warto poeksperymentować i znaleźć swój ulubiony rodzaj.

Wykorzystane produkty:
Udo z indyka

wolno gotowane z dodatkiem wody

Zobacz też inne pyszności: